Články / Aktuality Dnes je 21. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Kanadští věřící uctí relikvii sv. Františka Xaverského

Úterý, 5.12.2017
Řím/Ottawa. Na letošní první neděli adventní, 3. prosince, připadl svátek apoštola Dálného východu sv. Františka Xaverského, od jehož smrti uplynulo právě onoho dne 465 let. Věřící v Kanadě si jezuitského patrona misií zvláštním způsobem připomenou v lednu příštího roku, kdy bude relikvie jeho pravé paže, běžně uchovávaná v římském kostele Il Gesù, putovat po různých městech severoamerického státu.


Tato jedinečná událost v dějinách kanadské církve se uskuteční při příležitosti konference studentského evangelizačního hnutí Catholic Christian Outreach (CCO), která se bude konat na přelomu roku, 28. prosince 2017 až 1. ledna 2018, v kanadské metropoli Ottawě při příležitosti třicátého výročí založení hnutí.

Myšlenka na převezení relikvie do Kanady pochází od jezuitského arcibiskupa Ottawy Terrence Prendergasta. „Celé to bylo jeho sen,“ prozrazuje spoluzakladatelka CCO Angèle Regnier. „Za posledních pět až sedm let se mi o tom několikrát zmínil. Říkal, že CCO by mělo požádat o zapůjčení relikvie sv. Františka Xaveského, protože spolu se sv. Terezií z Lisieux je jedním z našich patronů. Ví, jak moc ho milujeme,“ doplňuje Kanaďanka. O zapůjčení relikvie požádal ottawský arcibiskup rektora chrámu Il Gesù letos na jaře; kromě toho bylo zapotřebí také souhlasu generálního prokurátora Tovaryšstva, římského vikariátu a italského státu.

Osobně se setkat s Ježíšovým srdcem

„Jezuitský řád je celý o misiích, které nám svěřil Svatý otec a skrze které žijeme své charizma ve službě církvi. František Xaverský to prožíval dramaticky; Ignác z Loyoly ho poslal do misií, když jezuita, který byl původně vybrán, onemocněl,“ vzpomíná jezuitský arcibiskup Prendergast. „Svatý František Xaverský uzdravoval. Došlo k mnoha uzdravením, několik lidí vzkřísil z mrtvých. Činil zázraky,“ zdůrazňuje Angèle Regnier, která doufá, že přítomnost relikvie povede k obrácení srdcí a přinese také milosti uzdravení.

Na cestě do Kanady bude po Vánocích relikvii doprovázet rektor Papežského biblického institutu v Římě, kanadský jezuita Michael Kolarcik. Pouť relikvie po kanadském území zahájí konference CCO v Ottawě, odkud bude relikvie putovat do Quebecu a v průběhu měsíce ledna navštíví čtrnáct měst, aby ji mohlo uctít co nejvíce věřících. Své putování uzavře 2. února opět v kanadské metropoli a na cestě zpět do Říma ji doprovodí ottawský arcibiskup.

„Od této pouti očekáváme tři zvláštní milosti, které se vztahují k charizmatům sv. Františka Xaverského: obrácení duší, povolání misionářů, kteří se plně vydají Boží vůli, a uzdravení. Modlíme se, abyste díky putování této relikvie měli jedinečnou příležitost osobně se setkat s Ježíšovým srdcem,“ obracejí se na kanadské věřící na svých webových stránkách členové CCO.

Zatímco tělo sv. Františka Xaverského je uchováváno v jezuitském chrámě Bom Jesus v jihoindickém městě Goa, kde tento největší jezuitský misionář zahájil svou činnost, jeho pravá paže, kterou měl pokřtít stovky tisíc lidí, je od roku 1615 uložena v mateřském chrámě jezuitů Il Gesù v Římě. Věčné město opouští jen velmi zřídka a na severoamerické území zavítá vůbec poprvé.

Zdroj: Jesuits.ca.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada

Návrat jezuitů do Prahy


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil