Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

První letošní číslo bulletinu Jezuité se věnuje mladým lidem

Čtvrtek, 1.2.2018
Praha. Na přelomu ledna a únoru vychází po delší době další číslo bulletinu Jezuité. V souvislosti s nadcházející biskupskou synodou o mládeži a rozlišování povolání se letošní první číslo zaměřuje na různé formy jezuitské pastorační péče o mladé lidi. Seznamuje s mezinárodním programem Magis, s konceptem pastorace vysokoškoláků v České republice i s webovými stránkami Jezuitoudnes.cz, podporujícími rozlišování povolání. Čtenáři si také přiblíží atmosféru loňského setkání mladých evropských jezuitů v Libanonu a nahlédnou do programu loňských mezinárodních cest otce generála Artura Sosy.


Rubrika Spiritualita tentokrát přináší dva články. V úvodní stati se známý rakouský jezuita Josef Maureder zamýšlí nad tím, jak neztrácet naději v dnešním světě, a následující studie Pavla Ambrose přibližuje podstatu svátosti smíření a její význam v životě církve. Rubriku Naše téma otevírá stať Petra Havlíčka, olomouckého studentského kaplana, pověřeného také koordinací pastorace vysokoškoláků v České republice. Autor v ní přibližuje nový dokument o studentské pastoraci u nás, který loni schválila Česká biskupská konference, a konkrétní situaci v jednotlivých univerzitních městech. Text doplňuje anketa na téma „Co chybí pastoraci mládeže u nás?“.

Následující texty se zaměřují na mezinárodní program Magis, do kterého se v posledních letech výrazněji zapojila i česká jezuitská provincie. V rozhovoru nadepsaném „Chtít od života více“ uvažuje polský jezuita a koordinátor světového setkání Magis 2016 Waldemar Los nad tím, co obecně znamená ignaciánské magis i jaký je hlavní přínos programu Magis pro mladé lidi. Středoevropský Magis 2017, který loni v červenci přivedl do české metropole na 250 mladých lidí z nejrůznějších koutů Evropy i Blízkého východu, a jeho téma „Kontemplativní v činnosti“ přibližuje článek "Milovat v každodennosti", doplněný anketou s účastníky. Další dvě kratší studie představují webové stránky Jezuitou dnes, zaměřené na rozlišování povolání, a novou tradici setkání s názvem Absolventský Velehrad.

Rozhovor čísla nadepsaný „Překonat hranice“ přibližuje osobnost nového předsedy Jezuitské konference provinciálů Evropy a Blízkého východu (JCEP) Francka Janina a některé aktuální otázky současného celosvětového a evropského Tovaryšstva. Rubrika Jezuité ve světě přináší ohlédnutí českého scholastika Václava Novotného za loňským setkáním evropských jezuitů ve formaci (EJIF), které se konalo v Libanonu. Druhý článek mapuje mezinárodní cesty otce generála Artura Sosy během jeho prvního roku v čele Tovaryšstva.

Rubrika Osobnost načrtává odkaz filipínského scholastika Richieho Fernanda, který v roce 1996 v Kambodži položil svůj život pro druhé a díky novým normám by snad v budoucnu mohl být blahořečen. V následující rubrice představujeme nového scholastika Vojtěcha Fojta, který v září složil první sliby a pak se vydal na studia filozofie do Krakova. Číslo na závěr opět upozorňuje i na nové knihy, mj. na výbor z jezuitského barokního překladu bible zv. Svatováclavská bible. Na závěr bulletin přináší aktuální zprávy z domova i ze světa.


Bulletin Jezuité si lze zdarma vyžádat v místech, kde u nás jezuité působí, nebo objednat na adrese redakce(zavináč)jesuit.cz. Digitální archiv je k dispozici na adrese www.jesuit.cz/bulletin; nově v něm naleznete všechny ročníky bulletinu (1992−2017).

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.4.2024 Hudba je dar a povolání
18.4.2024 Mají jezuité rádi hudbu?
8.4.2024 Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby
19.12.2023 Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci
25.9.2023 Bulletin Jezuité o významném výročí české jezuitské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil