Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Příspěvky do dialogu mezi vědou a vírou

Pátek, 13.2.2009
Jezuité se zapojili do oslav Mezinárodního roku astronomie pod patronátem Mezinárodní astronomické unie (IAU) a UNESCO při příležitosti 400. výročí prvních astronomických pozorování, která provedl Galileo Galilei v roce 1609. Několik jezuitů z Vatikánské observatoře včetně Pavla Gábora se ve dnech 15. a 16. ledna zúčastnilo slavnostního zahájení roku astronomie v Paříži. Vatikánská hvězdárna, kterou papež svěřil právě do péče jezuitskému řádu, se zapojí do těchto oslav několika dalšími aktivitami.


?Hvězdárna spolu s vládními představiteli města Vatikán vydají na jaře knihu Astronomie a Vatikán,? říká řeholní bratr Guy Consolmagno SJ (na obrázku), jeden z členů Vatikánské observatoře. Zmíněná publikace má prý popularizační charakter a její ambicí je nastínit nejen rozsáhlou činnost tohoto vědeckého pracoviště, ale bohaté dějiny působení církve na poli astronomie vůbec. ?V červnu Vatikánská observatoř bude organizovat týdenní mezinárodní sympozium o roli astronomů a astronomie ve společnosti 21. století,? vyjmenovává bratr Consolmagno další aktivity spojené s oslavami Mezinárodního roku astronomie.

Další akce je nachystána na říjen, kdy ve spolupráci s Vatikánskými muzei observatoř uspořádá výstavu astronomických přístrojů od dob Galilea až po modely velkých dalekohledů, které se užívají dnes. ?V listopadu se bude Vatikánská hvězdárna podílet na Týdnu astrobiologických studiích organizovaném Papežskou akademií věd,? pokračuje jezuitský badatel.

Kromě toho prý toto astronomické pracoviště podpoří Mezinárodní kongres v květnu ve Florencii. Ten by se měl podívat novýma očima na ?případ Galieo?, a to jak z historicko-filosofického úhlu pohledu, tak i z pozice teologie. V říjnu se pak bude Vatikánská observatoř podílet na VI. mezinárodní konferenci, organizované benátským Institutem věd, literatury a umění.

Římská Gregoriánská univerzita zase ve spolupráci s americkou Univerzitou Notre-Dame pořádá mezinárodní kongres na téma Biologická evoluce: fakta a teorie. Kritické hodnocení 150 let po ?Původu druhů?. Akce pod patronátem Papežské rady pro kulturu se bude konat na jezuitské univerzitě od 3. - 7. března 2009. Je součástí projektu STOQ (Science, Theology and the Ontological Quest), který už několik let vytváří platformu pro interdisciplinární dialog mezi vědou, filosofií a teologií.¨

Právě tématem vztahu evoluce a náboženské víry se zabývá i podnětný rozhovor mezi bývalým ředitelem Vatikánské observatoře Georgem Coynem SJ a oxfordským profesorem biologie Richardem Dawkinsem, autorem několika knižních bestsellerů z oblasti popularizace vědy. Interview, které vyvolalo ohnivou diskusi, je volně přístupné i na internetových stránkách Richarda Dawkinse nebo přímo na Youtube:



Kontroverzní biolog Richard Dawkins je přesvědčeným ateistou a je i mnohými přírodovědci kritizován za svévolnou ideologizaci vědy. Rozhovor, který se konal při příležitosti 200. výročí Darwinova narození, se mimo jiné vrací k dosud živé debatě uvnitř katolické církve ohledně vztahu evoluce a křesťanské víry. George Coyne považuje koncepci tzv. "inteligentního designu" za vědecky nepodloženou a spornou i z pohledu teologie. Ještě kritičtější je k nevědeckým kreacionistickým směrům, které se šíří především ve Spojených státech. Ty vycházejí z biblického fundamentalizmu, který není katolické církvi vlastní. Coyne ovšem zároveň přesvědčivě obhajuje pozici křesťanské víry a odmítá ideologizaci vědy.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil