Kdo jsme / Světci Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Alfons Rodriguez

Alfons Rodriguez se narodil roku 1531 ve středním Španělsku v rodině úspěšného obchodníka s látkami, jako druhý z jedenácti dětí. Už v dětství projevil svou bystrost, takže mu rodiče chtěli dopřát studium a ve čtrnácti letech ho poslali do jezuitské koleje v Alcalá. Brzy nato mu však zemřel otec a Alfons musel převzít jeho obchod. Měl na starost nejen obchod, ale musel zaopatřit i své sourozence. Ve 27 letech se oženil a narodily se mu dvě děti. Po sedmi letech mu však jeho žena i obě děti zemřely. Ani jeho obchod nebyl nijak zvlášť úspěšný. Ve svých 40 letech požádal ve Valencii o přijetí do jezuitského řádu. Roku 1571 byl přijat jako řeholní bratr. Po několika měsících byl poslán na Mallorcu, kde skoro 40 let vykonával službu vrátného v koleji Montesión v jeho největším městě Palmě de Mallorca.

Svým spolubratřím byl vzorem zbožnosti, pokory a poslušnosti. K sobě byl velmi přísný, k jiným laskavý. Získal si velkou oblibu mezi studenty koleje i mezi jezuitskými scholastiky, kteří k němu začali chodit pro radu a povzbuzení. Alfons sice neměl velké vzdělání, ale díky svým životním zkušenostem a hlubokému duchovnímu životu se stal pro mnohé studenty duchovním vůdcem. K nim patřil i Petr Klaver, který se později vydal sloužit jako misionář mezi otroky. Na žádost svých představených nakonec Alfons některé ze svých myšlenek a zkušeností sepsal a i díky tomu je některými odborníky dnes řazen mezi španělské mystiky. Zemřel 31. října 1617 a jeho pohřeb se stal jakousi manifestací víry. V zástupu věřících, kteří mu při této příležitosti vzdali hold, nechyběl dokonce ani španělský místokrál nebo mallorská šlechta.

Proces blahořečení bratra Alfonse začal krátce po jeho smrti, ale z různých důvodů byl zakončen až v 19. století. Za blahoslaveného byl tento řeholní bratr prohlášen roku 1825 papežem Lvem XII. a svatořečil jej papež Lev XIII. v roce 1888.

V jezuitském řádu jsou ještě dvě známé osobnosti, které nesou jméno Alfons Rodriguez. Jeden z nich byl asketickým spisovatelem a jeho spisy se dlouho čítávaly v rámci jezuitské formace. Stejně se jmenoval i jezuitský kněz, který položil svůj život za víru mezi domorodci v Jižní Africe. Tak jako jeho jmenovec, bratr Alfons, byl i on svatořečen.


Bližší informace o životě sv. Alfonse Rodrigueze se můžete dozvědět v knize Leopolda Škarka Alfons Rodriguez. Mystik z Mallorky (1531–1617) (Refugium, Olomouc 2012).

Osobnosti sv. Alfonse Rodrigueze se také věnuje bulletin Jezuité, 2017/2, s. 32-34.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil