Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Zemřel někdejší generální představený jezuitů Peter-Hans Kolvenbach

Sobota, 26.11.2016
Bejrút. Ve věku osmdesáti sedmi let zemřel v sobotu 26. listopadu v libanonském Bejrútu někdejší generální představený Tovaryšstva Ježíšova, holandský jezuita Peter-Hans Kolvenbach. P. Kolvenbach řídil jezuitský řád v letech 1983 až 2008. Jeho předchůdcem byl Pedro Arrupe a nástupcem Adolfo Nicolás. Po své rezignaci odešel sloužit do Libanonu.


Peter-Hans Kolvenbach se narodil 30. listopadu 1928 v holandském Drutenu. Do jezuitského řádu vstoupil roku 1948 v Mariendaalu. Filozofii studoval v Nijmegenu. Pak byl poslán do libanonského Bejrútu, kde získal doktorát z teologie a krátce po té byl v roce 1961 vysvěcen na kněze. Několik let pak přednášel lingvistiku v Haagu, Paříži a na univerzitě sv. Josefa v Bejrútu. Pak byl jmenován představeným jezuitské viceprovincie na Středním východě.

Po odstoupení P. Pedra Arrupeho z funkce generálního představeného jezuitů a po krátkém období, kdy Tovaryšstvo spravoval papežský delegát Paolo Dezza, byl P. Kolvenbach během 33. generální kongregace řádu 13. září 1983 zvolen 29. generálním představeným Tovaryšstva.

Dne 2. února 2006, ve svých sedmdesáti osmi letech a po bezmála dvaceti pěti letech v čele Tovaryšstva, svolal na počátek roku 2008 35. generální kongregaci, na které kvůli pokročilému věku rezignoval na svou funkci. Delegáti kongregace jeho rezignaci přijali 14. ledna 2008 a o pět dní později, 19. ledna 2008, zvolili jeho nástupcem P. Adolfa Nicoláse. P. Kolvenbach se pak vrátil do Libanonu, kde se stal členem řádové komunity v Bejrútu.

P. Kolvenbach zemřel v Bejrútu v sobotu 26. listopadu 2016, několik dní před svými osmaosmdesátými narozeninami. Celé Tovaryšstvo na něj vzpomíná jako na hluboce duchovního člověka, který byl příkladem tiché a mimořádně pokorné služby.


Fotografie zachycuje P. Kolvenbacha v okamžiku jeho rezignace na 35. GK.

Zdroj/ Foto: News.gesuiti.it

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil